Godaste kalops

Kalops tillhör en av våra äldsta svenska maträtter som förr i tiden var en mycket populär maträtt. Kalops är än idag en väldigt populär maträtt men kräver en del tid att tillaga. Dock finns det att köpa färdig kalops på burk i livsmedelsbutikerna, men dessa är inte på långa vägar lika goda som den kalops man gör själv.

Kalops är en mustig gryta bestående av nötkött, buljong, lök och kryddor som kryddpeppar och lagerblad. Kalops serveras vanligtvis till kokt potatis med rödbetor. Idag är det dock många som äter kalops även med andra tillbehör som potatismos, ris eller pasta.

Godaste kalops

Nötköttet som man gör kalops på är högrev men det går även bra att använda sig av andra delar för att tillaga kalops som exempelvis fransyskan. Det är viktigt att köttet är segt då man ska koka köttet i flera timmar tills det är så mört så det blir mjukt och lättuggat.

Det finns olika varianter av kalops, den vanliga kalopsen består av bankade köttskivor som man skurit i lagom stora bitar. I den så kallade skånska kalopsen så skär man istället köttet i fyrkanter som man sedan kokar tillsammans med morötter.

Kalops tillhör den typ av maträtter som ska långkokas. Det innebär att man lägger alla ingredienser i en gryta som sedan får så och puttra på spisen i upp till flera timmar. Den buljong som köttet kokar i är en tacksam sky som man kan tillsätta vin eller konjak för att få lite skarpare eller annorlunda smaker. Det gör att det finns massor av sätt att tillreda kalops så att det passa tillfället.

Kalops är vanligt även i många andra europeiska länder, bland annat finns en variant av kalops i det franska köket.

Här presenterar vi några väldigt läckra recept på kalops. Det finns både traditionella recept men även recept på kryddigare och lyxigare kalops.

Kalopshistoria

Redan under 1700 talet så kokades det kalops i stugorna ute på landsbygden. Man har hittar recept på kalops i en kokbok från mitten på 1700 talet, skriven av Kajsa Varg, vilket talar för att det var en populär maträtt värd att uppmärksamma redan under detta århundrade.

Kalops kom till när bönderna som styckade djuren hade problem att sälja vissa delar av köttet. Det kött som folk köpte var det kött som biff, innanlår med mera som man direkt kunde steka och äta. Kvar blev framdelen av djuren som innehåller de sega köttdelarna. Det var inte tal om att dessa oätliga” köttbitar kunde kasseras då vinsten på varje djur var låg så det skulle innebära förlust.

På den tiden var våra djurbönder de främsta på att finna ut nya maträtter. Man lärde sig att kött som högrev eller andra köttdelar som var sega inte kunde stekas utan det krävdes att köttet kokades under en väldigt lång tid så att de löstes upp av sig själv. På så sätt blev köttet så mört så att det gick att tugga och få i delar.

Kalops var en av de grytor som skapades under denna period, dillkött och andra liknande grytor är också exempel på andra maträtter som kom ur detta långkok. Bönderna hade, till skillnad mot stadsborna, tid med långkok. Man kunde stå och koka kött under flera timmar varje dag och på så sätt skapa grytor av det kött som andra inte ville ha. Resultatet av detta experimenterande lever kvar än idag då kalops är en mycket mustig gryta med en säregen smak som framkallats med hjälp av lagerblad och kryddpeppar.

Kalopstips

Det finns en del tips och trix som kan vara användbara när man tillagar eller har tillagat sin kalops.

Kalops är en maträtt som tar sin tid att koka och därför är ett tips att man gör en större mängd när man ändå kokar. Kalops kan man frysa in och ta fram och äta någon annan dag när andan faller på. Man kan dekorera kalopsen med hackad persilja för att få den att se mer trevlig ut vid servering.

Kalops ska egentligen tillagas med de segare köttdelarna från nöt som bogen, högrev eller ytterlåret. Man kan även göra varianter med finare kött som smakar minst lika gott. Tänk dock på att koktiden ska minskas med minst hälften.

Recept på kalops

Vi erbjuder härliga recept på både traditionell kalops men även spännande varianter av kalops. Kalops är en svensk maträtt som utvecklades redan för flera hundra år sedan. Genom århundraden så har vår svenska kalops förfinats och förädlats och är idag en av de svenska grytorna som håller hög kvalité och som vi gärna äter ofta då den både är god och mättande.

Kalops är en urgammal rätt som fortfarande är extremt populär och smakar helt underbart. Detta är något som många är medvetna om och därför är det en populär rätt bland många hushåll i hela världen. Därför har vi samlat de bästa recepten på kalops så det blir enkelt för dig att göra en lyckad kalops.

Klassisk kalops

Klassisk kalops

Detta är receptet på en vanlig traditionell kalops som bäst serveras till kokt potatis med rödbetor.

Ingredienser

1 kg nötkött, högrev eller bog från nöt
200 g morötter
2 gula lökar
2 msk koncentrerad kalvfond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
Salt och vitpeppar

Tillagning
Skär bort senor från köttet och skär därefter upp köttet i stora bitar, cirka 3 x 3 centimeter.

Skala och skiva morötterna och hacka löken i stora bitar.

Stek köttet i en gryta med lite margarin eller matolja tills det fått färg. Lägg därefter ned lök och morötter i grytan och tillsätt 1 msk matolja och låt grönsakerna få fräsa med i några minuter medan omrörning sker.

Strö mjölet över blandningen i grytan och rör om ordentligt så att allt mjöl blandas med köttet. Häll därefter i vatten så att det precis täcker köttet och grönsaker. Krydda med salt och vitpeppar och tillsätt kalvfonden till grytan.

Koka upp grytan under omrörning så att inga delar fastnar i botten av grytan. När grytan kokar så skumma av eventuellt uppkommet skum på ytan.

Lägg i pepparkornen och lagerbladen och låt grytan sjuda under lock i cirka 1 ½ timme tills köttet har blivit mört.

Skånsk kalops

Skånsk kalops

En skånsk kalops efter ett recept av Per Moberg. Servera med potatis och rödbetor.

Ingredienser

1 kg högrev
4 grovhackade gula lökar
6 skivade morötter
3 lagerblad
12 kryddpepparkorn
8 dl kalvfond
Salt och peppar

Tillagning
Putsa köttet och skär upp köttet i fyrkantiga bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Lägg köttet i en stekpanna med lite margarin eller matolja och stek köttet tills det har fått en fin färg. Man bör steka köttet i omgångar så att man inte lägger i allt kött så köttet får koka istället.

Lägg över köttbitarna i en kastrull och häll över kalvfonden. Koka upp köttet under omrörning och när det kokar skummar man av vätskan i kastrullen.

Lägg i kryddpeppar och lagerbladen. Tillsätt sedan de skivade morötterna och den grovhackade löken. Krydda med salt och peppar och låt kalopsen få sjuda under lock i cirka en och en halv timme tills köttet är mört.

Lyxig kalops

Lyxig kalops

Detta är en lite lyxigare variant av kalopsen som innehåller bland annat grädde. Servera kalopsen med potatis och rödbetor.

Ingredienser

1 kg ytterlår
2 gula lökar
6 skivade morötter
1 liter vatten
6 lagerblad
15 kryddpeppar
1 tsk salt
3 msk kalvfond
1 msk svartvinbärsgelé
2 msk soja
3 dl grädde

Tillagning
Skär upp köttet i mindre bitar och grovhacka därefter löken i större bitar.

Lägg kött och lök i en gryta med margarin eller matolja och låt köttet få steka tills det får färg. Häll därefter i vatten, kalvfonden, sojan och tillsätt lagerbladen kryddpeppar och salt. Låt kalopsen få koka upp under omrörning och låt sedan kalopsen få sjuda under lock i cirka 1,5 timmar eller tills köttet är mört.

När det återstår cirka 30 minuter så lägger man i morötterna, tillsätter grädden och svartvinbärsgelén och låter kalopsen få koka klart de sista 30 minuterna.

Fransk kalops

Fransk kalops

Detta är en kalops från det franska köket som har en mycket god arom. Kalopsen kan serveras med potatis men fungerar lika bra med ris.

Ingredienser

1,5 kg ytterlår
2 msk matfett
1 lagerblad
1 stor purjolök, strimlad
1 stor skivad morot
2 gula grovhackade lökar
3 vitlöksklyftor
5 dl rödvin
1 tsk torkad timjan
3 msk tomatpuré
15 smålökar
Salt och vitpeppar

Tillagning
Börja med att tärna köttet i stora bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Bryn därefter köttet i en stekpanna med margarin eller matolja tills det fått fin färg. Stek köttet i omgångar och lägg över det färdigstekta köttet i en gryta.

När allt kött är färdigstekt häller man över den sky som finns från stekpannan och tillsätter den skivade moroten, strimlade purjolöken och den grovhackade löken.

Tillsätt vinet och tomatpurén. Lägg därefter i lagerbladen och krydda med salt och vitpeppar. Koka upp kalopsen under omrörning och låt därefter kalopsen sjuda under lock i cirka 1 och en halv timme.

Skala därefter smålökarna och bryn dessa i en stekpanna. När det återstår 15 minuter av koktiden för kalopsen så lägger man i smålökarna och pressar även i de tre vitlöksklyftorna. Låt därefter kalopsen få sjuda under ytterligare 15 minuter.

Smaka av kalopsen och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Viltkalops

Viltkalops

Detta är en mycket god viltkalops med svamp. Servera kalopsen till potatis eller ris.

Ingredienser

1 kg viltkött med ben eller cirka 600 g viltkött utan ben
3 skivade morötter
10 små skalade gula lökar
20 hela champinjoner
2 dl rött vin
5 dl köttbuljong
3 msk vetemjöl
1 dl vatten
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Salt och svartpeppar

Tillagning
Skär köttet i bitar, cirka 2 x 2 centimeter. Stek därefter köttet i en gryta med margarin eller matolja tills det har fått fin färg. Tillsätt därefter vinet, lagerbladen, kryddpepparn och salt. Låt koka upp under omrörning och låt sedan kalopsen få sjuda under lock i cirka 1 timme.

Efter en timme så häller man ned buljongen och tillsätter de skivade morötterna. Låt kalopsen få koka i ytterligare 10 minuter.

Lägg därefter ned de skalade smålökarna och svampen och låt åter igen kalopsen få koka ytterligare cirka 10-15 minuter.

Under tiden så rör man ut mjölet med lite vatten och rör ned den i grytan. Krydda kalopsen med salt och svartpeppar och låt kalopsen koka i ytterligare cirka 5 minuter.

En kommentar

  • Ivan

    Det förekommer ett fel av diametral karaktär i texten:
    ”Nötköttet som man gör kalops på är högrev men det går även bra att använda sig av andra framdelar för att tillaga kalops som exempelvis fransyskan.”

    Fransyska är en styckdetalj från bakdelen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *