Köttgrytor

Köttgrytor för dig som älskar köttgryta av alla de slag. Här hittar du varianter på grytor som biffgryta, kalvgryta, korvgryta och viltgryta. Det kan ta lite längre tid att laga en gryta än en vanlig maträtt för att få köttet riktigt mört och saftigt, men det är definitivt värt den tiden. Så testa ett nytt recept på köttgryta redan idag.

Boeuf bourguignon / burgundisk gryta

Boeuf bourguignon / burgundisk gryta

Boeuf bourguignon är en riktigt mustig köttgryta som även kallas burgundisk gryta. Rött vin, sidfläsk, vitlök och champinjoner bidrar till köttgrytans goda smak.

Ingredienser

4 port
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
Arla smör-rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner

Gör så här
Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg sen över det i en gryta. Krydda lite med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll sen på vin och buljong. Låt grytan koka under lock i ca 1 1/2 tim. Strimla sedan fläsket.

Skala och dela eventuellt lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela eventuellt svampen. Stek sedan fläsk, lök, vitlök och svamp i smör-rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka tillsammans i ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis.

Kalvgryta med kantareller

Kalvgryta med kantareller

En perfekt höstgryta! Svampen gifter sig otroligt bra med den syrliga hemmagjorda äppelchutneyn. Valet av kött är helt fritt, likaså valet av svamp.

Ingredienser

4 port
800g kalv i tunna skivor
100g färska kantareller
1dl vitt vin
3dl grädde
1dl solrosfrön
1dl färsk bladpersilja
2 syrliga äpplen
2msk ketchup
2msk HP Sauce

Skär upp både svamp och kalvkött i lagom munsbitar. Värm en panna och bryn både svamp och kött tillsammans i smör på en hög värme. När det väl är brynt tillsätter du vinet och koka ned det tillsammans med svampen och köttet. Tillsätt sedan grädden, hackad bladpersilja och rostade solrosfrön.

Förbered sedan din egen äppelchutney. Börja med att skala och tärna två äpplen medans du kokar upp ketchup och HP Sauce. När blandningen väl kokar tillsätter du äppeltärningarna och låter detta koka på låg värme i ca 4 -5 minuter.
Servera sedan grytan med din hemgjorda äppelchutney och förslagsvis tillsammans med pressad potatis.

Biffgryta

Biffgryta

Skär köttet i ungefär 3 cm stora kuber och koka upp vatten och en buljongtärning i en gryta. Tillsätt sedan soja och peppar. Skär upp löken i ringar. Lägg i löken och köttet i buljongen.

Låt koka på medelstark värme i ungefär 35 minuter eller tills köttet är mört. Rör om lite ibland. Fortsätt att koka köttet tills detta är helt mört. Glöm inte att smaka av ibland. När köttet väl är mört, tillsätt grädden och rör ner mjölet till du får en önskad tjocklek på din gryta. Låt sedan koka ytterligare några minuter.

Servera med ris.

Ingredienser

4 port
500g grytbitar av nöt eller nötstek
2 gula lökar
2 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
2 msk kinesisk soja
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde
Mjöl

Svensk köttgryta

Svensk köttgryta

Gör så här: Strimla i fina bitar och bryn köttet. Skär sedan upp paprikan, hacka löken och skiva de färska champinjonerna. Bryn grönsakerna och blanda den med köttet som du tidigare strimlade. Pudra över mjölet och rör om lite i grytan. Tillsätt sedan crème fraiche, soya och 1 dl mjölk.

Koka upp och låt köttgrytan koka i ungefär 10 minuter under omrörning. Tillsätt lite mer mjölk om din köttgryta blir för tjockt. Smaksätt med salt och peppar. Servera med ris.

Ingredienser

4 port
500g benfri kotlettrad
1 röd paprika
½ gul lök
100 g färska champinjoner
3 msk mjöl
3 dl créme fraiche
1 tsk guldsoya
1-2 dl mjölk
Salt och peppar

Korvgryta falukorv

Korvgryta falukorv

En enkel och snabb korvgryta med falukorv då middagen måste bli klar snabbt. En variant på korv stroganoff som passar såväl liten som stor.

Ingredienser

4 port
400 g falukorv
1 st gul lök
1 tsk Arla® smör-&rapsolja
400 g krossade tomater
1 dl Kelda® mellangrädde
1 tsk salt
1 tsk peppar

Gör så här
Skär korven i strimlor. Skala och riv löken. Stek korven i smör-rapsolja i en stekpanna. Rör i lök, tomatkross och grädde. Smaksätt sedan med salt och peppar. Låt koka i ca 1 min. Servera till kokt ris och grönsaker.

Kryddtips! Strössel av rivet citronskal, finhackad vitlök och persilja ger det där lilla extra!

Bustips! Att stansa ut falukorvshjärtan med en liten pepparkaksform är ganska skoj för barnen. Spillet från stansningen kan du förstås också strimla ner i grytan.

Viltgryta

Viltgryta

Med ingredienser som i regel ofta finns hemma gör du snabbt denna goda viltgryta!

Ingredienser

4 port
2 pkt renskav
Arla smör-rapsolja
3 dl Kelda sås Klassisk gräddsås
1/2 dl vatten
2 msk vinbärsgelé eller saft

Gör så här
Stek fryst renskav i smör-rapsolja i en stekpanna tills det får fin färg. Häll i såsen, vatten, gelé eller saft. Låt sedan koka i ca 5 min. Rotsaker och potatis passar bra till den här grytan.

Kryddtips! Strö över lite hackade enbär, persilja och timjan.

En kommentar

  • Emma

    Boeuf bourguignon smakade utmärkt!
    Jag bytte ut löken till rödlök då det var det ända vi hade hemma den dagen och det blev jättegott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *