Pyttipanna

Pyttipanna – Recept och tips

Pyttipanna är en maträtt som funnit sedan lång tid tillbaka. Pyttipanna tillhör numera en av våra svenska husmanskosträtter och man hittar det ganska ofta på olika lunchrestauranger. Pyttipanna är väldigt gott och det går dessutom snabbt att slänga ihop en pyttipanna då alla råvaror redan är tillagade och bara ska värmas upp.

Pyttipanna - Recept och tips

En traditionell pyttipanna består av skurna bitar av kokt potatis, hackad lök, biff eller korvbitar som tillsammans steks i en stekpanna och kryddas med lite salt och peppar. Pyttipanna serverar man vanligtvis med ett stekt ägg och rödbetor.

Även om pyttipanna är god som det är kan man hetta upp rätten lite genom att tillsätta HP-sås eller någon spännande krydda. Det finns även en krämigare variant av pyttipanna där man har gräddstuvat pyttipannan vilket får den krämig och saftig.

Pyttipanna finns i flera olika versioner, oftast går det då under andra namn. Exempelvis Biff Rydberg, vilket är en lyxigare variant, laxpytt, kycklingpytt eller vegetarisk pytt. Alla dessa tillagas genom samma metod som pyttipanna men med andra råvaror.

Pyttipanna är en maträtt som man tillagar på tidigare matrester. Basen i pyttipanna är potatisen och därefter så tillför man vad man har. Det kan vara kött, korv, köttbullar eller anda matrester som man hackar ned i små bitar och steker ihop tillsammans med potatisen. Denna maträtt har gjort att man kan återanvända gamla matrester på ett sätt som känns nytt och fräscht.

Vad namnet pyttipanna egentligen kommer ifrån är det många som tvistar om. Helt klart är att det handlar om att putta ned det man har i en panna och därefter så har man skapat sig en ny maträtt. Många tror därför att det tidigare hette putt i panna som med åren har blivit hopslaget och lite förvridet till pyttipanna.

Öl är en dryck som passar väl ihop med pyttipanna och många anser även att pyttipanna är det bästa man kan äta dagen efter att man varit ute en helkväll på krogen.

Här har vi samlat ihop ett antal recept på goda och mättande pyttipanna. Det finns även en lyxigare variant av pyttipanna men även vegetarisk pyttipanna.

Enkel pyttipanna

Enkel pyttipanna

Detta är ett standardrecept på en vanlig pyttipanna. Här tar man vad man har hemma för att röra ihop till en pyttipanna. Serveras tillsammans med stekt ägg och rödbetor.

Ingredienser

800 g tärnad kokt potatis
2 finhackade lökar
200 g stekt eller kokt kött, bacon eller skinka
200 g falukorv, grillkorv, frukostkorv eller köttbullar
Salt och vitpeppar

Tillagning
Börja med att värma upp en stekpanna på medelstark värme med margarin eller matolja. Stek därefter potatis tills den fått färg, krydda med salt och peppar.

Efter att potatisen är klar tar man upp potatisen och lägger den i en skål.

Skär korven eller köttbullarna i mindre bitar och stek dessa i stekpannan så att de får färg. Ta sedan upp korven eller köttbullarna och lägg dessa i samma skål som den stekta potatisen.

Avsluta med att skära köttet i tärnor och stek köttet tillsammans med löken tills även köttet har fått fin färg. Rör därefter ned korven och potatisen i stekpannan och vänd blandningen försiktigt på svag värme.

Smaka av genom att krydda med salt och peppar.

Lyxig pyttipanna

Lyxig pyttipanna

Detta är en lyxigare variant av pyttipanna som även fungerar att bjuda sina matgäster på. Den har en läcker smak och tillsammans med rödbetstzatziki så blir det en fantastisk smakupplevelse.

Ingredienser

800 g tärnad kokt potatis
800 g entrecote
2 medelstora palsternackor
2 knippor salladslök
150 g sockerärtor
2 knippor grön sparris
Salt och svartpeppar
2 knippor rädisor
Färsk hackad persilja
Rödbetstzatziki
2 färska rödbetor
3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
½ citron
2 msk flytande honung
Salt och vitpeppar

Tillagning
Börja med att förbereda alla råvaror. Strimla rädisor och palsternackor i fina små bitar. Grovhacka därefter salladslöken och skär sparrisen i lite större bitar.

Skär sedan köttet i tärnor, cirka 1 x 1 centimeter.

Värm sedan upp en stekpanna med olivolja på medelstark värme. Börja med att steka potatisen och de strimlade palsternackorna. Stek tills dessa har fått en fin färg och lägg då i den hackade salladslöken och låt den steka med i någon minut. Flytta därefter över potatisen, löken och palsternackorna till en skål.

Stek därefter sparrisen och sockerärtorna på svag värme i olivolja tills de också har fått en fin färg. Flytta över dessa sedan till samma skål som potatisen.

Avsluta med att steka köttet. Krydda med salt och peppar. När köttet blivit genomstekt och fått en fin stekyta så blandar man i potatisen och grönsakerna som man samlade i en skål. Vänd försiktigt pyttipannan under svag värme tills allt har blivit blandat och genomvarmt.

Lägg upp pyttipannan på ett serveringsfat och garnera med rädisor och persilja.

Rödbetstzatziki

Skala och strimla rödbetona i fina bitar. Blanda rödbetorna med yoghurten i en skål och pressa i vitlöken. Pressa sedan citronsaft i blandningen och tillsätt honungen. Avsluta med att krydda med salt och peppar.

Servera pyttipannan med en klick rödbetstzatziki.

Vegetarisk pyttipanna

Vegetarisk pyttipanna

Denna vegetariska pyttipanna är ett jättegott alternativ till den vanliga pyttipannan. Servera gärna pyttipannan tillsammans med en sallad, exempelvis en tomatsallad.

Ingredienser

400 g tärnad potatis
400 g tärnade rotfrukter, exempelvis rotselleri, morötter och/eller palsternacka
400 g skivade kantareller eller champinjoner
2 finhackade röda lökar
1 grovhackat äpple
Salt och peppar

Tillagning
Värm upp en stekpanna med margarin eller matolja. Lägg ned den tärnade potatisen tillsammans med de tärnade rotfrukterna och stek på medelstark värme i cirka 8 minuter. Krydda med salt och peppar. När potatisen och rotfrukterna har fått fin färg tar man upp dessa och lägger de i en skål.

Stek därefter den skivade svampen tills vätskan har försvunnit. Tillsätt då äpple och lök och låt blandningen få fräsa i några minuter.

Lägg sedan tillbaka potatisen och rotfrukterna i stekpannan och blanda om ordentligt, krydda med salt och peppar vid behov.

Fransk pyttipanna

Fransk pyttipanna

Detta är ett recept på en lite annorlunda pyttipanna med influenser från det franska köket. Denna maträtt fungerar även vid festligare tillfällen. Serveras med stekt ägg och rödbetor.

Ingredienser

600 g potatis
400 g tärnat kött, det som finns i kylen
2 gula lökar
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk worcestersås
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ dl hackad färsk persilja

Tillagning
Börja med att tärna potatisen och grovhacka löken. Stek därefter potatisen på medelssvag värme tills den blir mjuk. Blanda i löken och stek allt tills det fått en fin färg. Ta upp och lägg potatis och lök i en skål.

Stek därefter det tärnade köttet tills det blivit genomvarmt. Blanda i potatisen och lök i stekpannan och tillsätt vinäger och worcestersås. Krydda med salt och peppar och rör om under svag värme tills allt har blandat sig ordentligt.

Strö persiljan över pyttipannan och servera med en klick dijonsenap.

Gräddstuvad pyttipanna

Gräddstuvad pyttipanna

Detta recept är på en enkel men väldigt god gräddstuvad pyttipanna som man lagar till på några minuter. Serveras med stekt ägg och rödbetor.

Ingredienser

600 g kokt potatis
150 g köttbullar
150 g falukorv
50 g rökt skinka
1 finhackad gul lök
2 dl grädde

Tillagning
Ingredienserna till denna pyttipanna fungerar väldigt bra ihop men man kan byta ut köttbullarna, korven eller skinkan mot andra rester som man har i kylen.

Börja med att tärna potatisen och att skära ned köttbullarna, korven och skinka i små bitar.

Börja med att steka den finhackade löken i en stekpanna med margarin eller matolja. Lägg sedan den färdigstekta löken i en skål och stek köttbullarna, korven och skinkan.

När köttet är genomvarmt lägger man i den tärnade potatisen och steker den tillsammans med köttet tills allt har fått en fin färg. Lägg i löken och låt den steka med och krydda med salt och vitpeppar.

När allt har stekts klart så häller man över grädden. Rör om ordentligt och låt pyttipannan få puttra en stund på svag värme.

En kommentar

  • Agnes

    Älskar pyttipanna!!! Denna kan man variera i oändlighet och den smakar alltid lika underbart!! Tipset ovan, att ha äpple i pytten, ska jag minsann prova att ha i min pytt nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *