Husmanskost

I dagens internationella samhälle kan kanske inte husmanskosten ses som det mest utmanande bidraget, men trots att den svenska traditionella kosten under lång tid var på väg ut från den kulinariska arenan har trenden återigen vänt, och husmanskost är hetare än någonsin.

Stekt korv med potatisstomp

De flesta tänker kanske på köttbullar med potatis och brunsås, eller pannkakor med sylt, när de hör ordets husmanskost. Men det är förstås väldigt mycket mer! Gemensamt för många rätter från det traditionella svenska köket är vissa återkommande varor, framför allt potatis, rotsaker och kött och fisk i många olika former. Detta har sin förklaring i att husmanskosten kommer från de svenska råvaror som traditionellt sett har producerats i vårt land, även i tider då man ännu inte importerade varor i samma utsträckning som vi gör idag. Ett annat kännetecken för husmanskosten är att det är ekonomisk men robust mat, ofta ganska hög i kaloriintag.

Under den första halvan av 1900-talet var det inte särskilt vanligt för medelklassfamiljer att äta kött ofta, men allteftersom välståndet började öka, blev även köttkonsumtionen mer omfattande. Dock kan vi se i mycket av husmanskosten att man använde fler delar av djuret. Isterband, till exempel, är en korv som till stor del består av grisfett. Även i många av de rätter som innehåller köttfärs är det troligt att tänka sig att man malde ner lite av varje, till exempel i kroppkakor. Även inälvsmat såsom lever och hjärta var inte ovanlig mat.

Pannbiff med löksky

Vissa av dåtidens rätter har vi inte tagit med oss. Men många andra rätter lever kvar. Pyttipanna är ett exempel på ett sätt att använda rester, som har levt kvar som en firad maträtt. Kalops är en annan maträtt som fortfarande i allra högsta grad lever kvar, liksom pannbiff, gravad lax, sill och potatis, rotmos, och mycket mer. En annan gemensam nämnare som många av husmanskostens rätter har, utöver produkterna och dess karaktär, är att den utgår ifrån olika konserveringsformer. Förr i tiden var man tvungen att lagra viss mat under vinterhalvåret eftersom importen inte försåg landet med varor under vinterhalvåret. Därför är många svenska rätter antingen salta (såsom gravad lax), rökta (rökt lax eller rökt viltkött) eller inlagda (till exempel sill).

Intressant nog är mycket av den mat vi kallar traditionellt svensk lånad utomlands ifrån. Köttbullar är ursprungligen turkiskt, pannkakor kommer från franska crêpes, och korv stroganoff (som kommer från biff stroganoff) är från Ryssland. Under tiden har vi försvenskat dessa rätter och tagit dem till oss som våra egna, och idag hävdar vi stolt att pannkakor med sylt och grädde minsann är nyckeln till en bra barndom!

Precis som vi kanske tycker det är typiskt svenskt att spela bingo hos bingo.com casino trots att spelet egentligen kommer från Italien och kallades för beano från början eftersom man spelade med bönor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *